ارتباط میان ورزش بدنسازی و سلامت روانی باید گفت ورزش بدنسازی یک روش طبیعی برای سلامت روان و کاهش استرس است. انجام دادن تمرینات ورزشی باعث افزایش و تنظیم ترشح هورمونها میشود بنابراین انجام حرکات ورزشی ارتباط مستقیمی با سلامت و روان و حس خوب در افراد دارد .ترشح هورمونها باعث تحریک سیستم های عصبی در مغز میشود و یکی از راه های ساده برای جلوگیری از ابتلا به این عارضه و کمک به بالا رفتن تمرکز ،بهبود خلق و خوی در انجام حرکات ورزشی منظم است .تاثیر ورزش علاوه بر سلامت روان و افسردگی باعث حس عزت نفس بالا و باعث افزایش ضربان قلب و سوخت و ساز بیشتر در بدن میشود با انجام حرکات ورزشی منظم دیرتر دچار خستگی و بی حوصلگی میشوید.
۹ نقش حیاتی که ورزش بدنسازی بر بدن دارد عبارتند از:
- اول بر قلب و بعد تنفس
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- دفع سموم از بدن
- کمک کردن به ساختن عضله
- تقویت استخوانها و رشد و نمو بهتر
- کمک به کاهش وزن (لاغری)
- تقویت اعصاب
- تسکین اسپاسم های عصبی
- افزایش اشتها (چاقی)
۵ ارتباط مهم میان ورزش بدنسازی و سلامت روانی:
۱.تاثیر ورزش بر سلامت روان
در این جوامع از ورزش به عنوان وسیله ای برای جلوگیری از بیماری ها، بهبود خلق و خو و همچنین حفظ سلامتی و احساس خوب داشتن است .ورزش به دلیل داشتن اثرات ذهنی و فیزیکی نقش موثری برای درمان بیماران روانی دارد.یک انگیزه درونی برای رفتار انسانها در برخورد با مشکلات از یک سو و چطوری عمل کردن خود فرد در برابر مواجعه با مشکلات از طرف دیگر است .کمبود تحرک فعالیت های بدنی در انسان منجر به رکورد در سلامت جسمانی و روانی و اختلالات میشود. پس از این رو بازی و ورزش جزئی از زندگی انسان از بدو تولد تا لحظه مرگ است ورزش و تربیت بدنی یک پدیده است که در جوامع امروزی که فرد از طریق شرکت در فعالیتها و تمرینات ذهنی و جسمی استعدادهای خود را در زمینه ها و بهبود خلق و خو کیفیت زندگی و حفظ تندرستی دارد.
ورزش فقط توانایی انجام حرکات و ساختن عضلات نیست مطمئنآ ورزش بر سلامت جسمی و فیزیکی افراد بسیار موثراست .افرادی که همیشه ورزش میکنند این کار را به خاطر سلامتی بدن انجام میدهند ک نسبت به دیگرانی که ورزش نمیکنند در طول روز انرژی بیشتر و احساس آرامش و خوش بینی بیشتری دارند.کسانی که به مدت ۱۵ دقیقه میدوند و پیاده روی میکنند خطر ابتلا به افسردگی را تا ۲۶ درصد کاهش میدهند. اندورفین ها با ورزش کردن در مغز آزاد میشود و باعث میشود که روحیه تقویت شود .
۲.تاثیر ورزش بر سلامت جسم و روان
ورزش بر سلامت و آمادگی جسمانی و جلب توجه ،رقابت، رشد اعتماد به نفس تاثیر فراوانی دارد و احساس ارزشمندی و اجتماعی بودن در محیط و بهداشت جسم و بهداشت روانی نیز کمک میکند .ورزش نقش مهمی در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها همچون بیماری کلیوی ،عفونی،عصبی،سکته های قلبی و مغزی ،کمر درد دارد و به طور موثری عمل میکند. به طور کلی ورزش منظم و مداوم باعث افزایش کیفیت در زندگی دارد.مهمترین اثری که ورزش بر بدن انسان میگذارد و موجب تغییرات در بدن میشود.
۳.تاثیر ورزش در یادگیری
بسیاری از افراد برای پرورش نیروی بدنی خود از پرداختن به قدرت فکری خود غافلند و هستند. افرادی که پر تلاش و مدام به دنبال مطالعه و کار فکری مشغول اند و از نظر بدنی در حد بسیار ضعیفی قرار دارند. علاوه بر کم تحرکی که تاثیر مستقیمی بر روح و روان و اعصاب دارد ذهن را به سمت خستگی و ناتوانی راهنمایی میکند. در حالی که ورزش راه بسیار ساده و سالم است که هم بر جسم و هم بر روح و مغز اثر میگذارد.
علاوه بر سلامتی که با ورزش بدست میآید. شور و اشتیاق و نشاط و یادگیری را نیز افزایش میدهد و مغز به خوبی از عهده یادگیری و حفظ مطالب بر میآید. تندرستی وسیله ای که با تغذیه ،غذای سالم و مقوی ورزش منظم به دست می آید. ورزش خون را به تمام اعضای بدن مثل دست ،پا،،گردن و کمر به خصوص اعصاب میرساند از این رو ورزش تاثیر بسیار زیادی بر جسم و روان دارد .
۴.تاثیر ورزش بر سلامتی
اثرات مثبت ورزش و پیشگیری از افسردگی و اختلالات روحی و روانی برای جلوگیری از افسردگی است .روحیه عمومی فرد در حین انجام فعالیتهای بدنی است ،که باعث تولید یک ماده شیمایی در بدن به نام (سروتونین)میشود که بدن افراد ی که به افسردگی مبتلا هستند سرتونین کم تر تولید میشود و داروهای ضد افسردگی نیز در جهت افزایش همین سرتونین در بدن عمل میکنند. بنابراین افرادی که به صورت مدام و مرتب ورزش میکنند به ندرت به افسردگی دچار میشوند و از طرفی دیگر ورزش کردن سیتوکیتها (مولکولهای پروتئینی محلول در آب) نیز افزایش میدهد که برای بالا بردن سطح هوشیاری و روحیه عمومی فرد در زندگی روزمره بسیار مفید است.یک فرد سالم و بدنساز و ورزشکار به طور ناخودآگاه از سیگار دوری میکند چون آگاه است.
که ورزش به انرژی بیشتری احتیاج دارد و اما سیگار و مواد مخدر انرژی فرد را گرفته و او را هر روز ضعیف تر میکند. از این رو بسیاری از افراد در یک محیط ورزشی سالم به آلودگی کمتری گرفتار میشوند.
۵.تاثیر ورزش در زندگی
سلامتی و توانایی جسمانی از نعمتهای خداست که انسان همیشه خواستار سلامتی و نشاط است که ورزش در سلامتی انسان بسیار موثر است و پیشگیری میکند از بیماریها
نقش ورزش در زندگی
- تقویت بدن به منظور رفع نقایص جسمی
- بهداشت بدن
- تقویت روان و غلبه بر استرس و ترس
- ایجاد رقابت در زندگی
- دست یابی به شادابی و نشاط در زندگی
از آنجایی که ورزش و فعالیتهای بدنی ضمن پیشگیری ابتلا به بیمارهای جسمی و روحی ،زمینه مناسبی را برای افزایش کیفیت زندگی انسان فراهم میکند. ورزش باعث میشود که خود را باور داشته باشید و تقویت اراده و تصمیم و احساس و موفقیت و تقویت عزت و اعتماد به نفس که باعث نشاط و امیدواری افراد به زندگی میشود . ناتوان های جسمی و فشارهای روحی است که باعث پیری زود رس افراد و احیانا مرگ آنها میشود.
۳ اقدام مهم یک زندگی سالم با عمر طولانی:
- ورزش کردن ( داشتن برنامه تمرینی اختصاصی )
- تغذیه مناسب ( داشتن برنامه تغذیه اصولی )
- کاهش استرس ( مدیتیشن )
۳ مورد از فواید ورزش کردن :
- ورزش منظم و مدام کمک میکند که افراد بهتر و راحتتر بخوابند و بسیاری از تحقیقات بیانگر این است که فرد به طور میانگین اگر در طول روز ۳۰ الی ۴۵ دقیقه ورزش را در هفته ۴ روز انجام دهد افراد سالمتری هستند.
- ورزش استخوانها و ماهیچه ها و مفاصل را در شما سالم نگه میدارد. هر چه سن بالاتر میرود استخوانها متراکم تر میشود و مفاصل انعطاف پذیری کمتری پیدا میکنند، ورزش کمک میکند که استخوانها و مفاصل سالم باشند.ورزش سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و قدرت سیستم دفاعی بدن را بالا میبرد و خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها را کاهش میدهد ورزش مرتب یکی از راهکارهای کسب سلامتی برای تمام سنین است .
- انرژی و تحمل افراد نیز با ورزش کردن بالا میرود وتمایل جنسی را در افراد زیاد میکند. فشارهای عصبی و افسردگی و استرس را در افراد کاهش میدهد و پیشگیری میکند از ابتلا شدن به بسیاری از بیماریها
کلام آخر:
در آخر باید گفت ورزش بدنسازی نه تنها به بهبود فیزیکی افراد کمک می کند. بلکه اثرات قابل توجهی بر سلامت روانی آنها دارد. ورزش بدنسازی منجر به ترشح هورمون های خوشحالی و مهم مثل اندورفین می شود که باعث کاهش استرس و افزایش احساس خوشایند می شود. افرادی که به طور منظم ورزش بدنسازی انجام می دهند، تجربه کمتری از افسردگی و اضطراب دارند و همچنین احساس اعتماد به نفس و قدرت را بهتر و یا یالا تری دارند. به علاوه، انجام تمرینات ورزش بدنسازی باعث تقویت اراده و تمرکز ذهنی می شود و به کنترل انرژی های منفی کمک می کند. بنابراین، بدنسازی نقش بسزایی در بهبود سلامت روانی افراد ایفا می کند.
به طور کلی ورزش نقش انکارناپذیر در تمام مراحل زندگی دارد و باید ورزش را یک علم دانسته و به آن اهمیت بیشتری دانست چرا که باعث بهبودی و شادابی سلامت روانی و همچنین جسمی می شود .