فواید روغن نارگیل شامل مراقبت از مو، پوست، از بین بردن استرس، حفظ سطح کلسترول، کاهش وزن، ارتقاء وضعیت ایمنی بدن، بهبود گوارش و متابولیسم، رفع مشکلات کلیوی، بیماریهای قلبی، فشارخون بالا، دیابت، HIV و سرطان، سلامت دندانها و تقویت استخوانها میباشد. این فواید روغن نارگیل به علت وجود اسید لائوریک، کاپریک و کاپریلیک موجود در آن و خواص ضد میکروب، ضد قارچ، ضد باکتری، آرامش بخش و از این قبیل است.
اسید لائوریک چطور توسط بدن مصرف میشود؟
بدن انسان اسید لائوریک را به مونولائورین تبدیل میکند که گفته میشود به مقابله با ویروس ها و باکتری های مسبب بیماریهایی مثل تبخال، آنفولانزا، سیتومگالوویروس و حتی HIV کمک میکند. همچنین به از بین بردن باکتریهای مضر مثل مونوسیتوژنهای لیستریا و هلیوباکتر پیلوری و تک یاخته های مضر مثل ژیاردیا لامبلیا کمک میکند. در نتیجه این فواید مختلف برای سلامتی، با اینکه هنوز مکانیسم عمل (روغن نارگیل) شناخته نشده است، اما به طور گسترده در پزشکی سنتی هندی مورد استفاده قرار میگرفته است. مرکز تحقیقات نارگیل، گزارشات متعددی از تحقیقات علمی انجام گرفته بر روی روغن نارگیل ارائه داده است.
قبل از اینکه به سراغ فواید روغن نارگیل برویم، اجازه بدهید ترکیبات آن را بررسی کنیم.
ترکیبات روغن نارگیل:
روغن نارگیل، از بیش از نود درصد روغن اشباع تشکیل شده است (نترسید! اول تا آخر مطلب را بخوانید. ممکن است نظرتان عوض شود) و همچنین از چند اسید چرب غیر اشباع مثل اسیدهای چرب غیر اشباع مونو و پلی تشکیل شده است. اجازه بدهید آن را جزئیتر بررسی کنیم.
- اسیدهای چرب اشباع: اکثر آنها تری گلیسیریدهای زنجیره متوسط هستند که میبایست خوب جذب شوند. اسید لائوریک فاکتور اصلی در آن است که بیش از چهل درصد آن را تشکیل داده است و پس از آن اسید کاپریک، اسید کاپریلیک، اسید میریستیک و پالمیتیک قرار دارند.
- اسیدهای چرب غیراشباع مونو: اسید لینولئیک.
- اسیدهای چرب غیراشباع پلی: اسید اولئیک.
- پلیفنولها: اسید گالیک که اسید فنولیک است. این پلیفنول ها مسئول رایحه و مزه روغن نارگیل میباشند و روغن نارگیل خالص سرشار از آن است.
- مشتقات خاص از اسیدهای چرب مثل بتائین، اتانولامید، اتوکسیلات، استرهای چرب، پلیسوربات های چرب، مونوگلیسریدها و پلیول استرها.
- کلریدهای چرب، الکل سولفات چرب و الکل اتر سولفات چرب که همه مشتقات الکل های چرب هستند.
- ویتامین E و K و مواد معدنی مثل آهن.
حال اجازه بدهید با جزئیات دقیق به بررسی فواید روغن نارگیل بپردازیم.
روغن نارگیل و مراقبت از مو:
روغن نارگیل یکی از بهترین غذا های طبیعی برای موهاست. روغن نارگیل به رشد طبیعی موها کمک کرده و ظاهری درخشان به آنها میدهد. ماساژ مداوم سر با روغن نارگیل، پوست سر را از شوره، شپش و تخم شپش پاک میکند، حتی اگر پوست سرتان خشک باشد. روغن نارگیل به طور گسترده در هندوستان بعنوان یک ماده مهم برای مراقبت از موها استفاده میشود. اکثر افراد در این کشور روغن نارگیل را هر بار بعد از حمام به موهای خود میزنند. روغن نارگیل نرمکننده و حالت دهنده ای فوق العاده است که به رشد مجدد موهای آسیب دیده کمک میکند. همچنین پروتئینهای لازم برای تغذیه موهای آسیب دیده را فراهم میکند. در نتیجه بعنوان روغن مخصوص مراقبت از مو در بسیاری از برندهای شامپوهای حالتدهنده و نرمکننده و ضد شوره استفاده میشود. روغن نارگیل، معمولاً به صورت موضعی برای مراقبت از مو استفاده میشود.
روغن نارگیل و مراقبت از پوست:
روغن نارگیل؛ یک روغن عالی برای ماساژ پوست به شمار میرود. این روغن بعنوان یک مرطوب کننده روی همه انواع پوست از جمله پوست های خشک تاثیری عالی دارد. فواید این روغن روی پوست با روغن معدنی قابل مقایسه است. اما برخلاف روغن معدنی، احتمال بروز عوارض جانبی روی پوست وجود ندارد. در نتیجه میتوان گفت روغن نارگیل، محلولی قابلاعتماد برای پیشگیری از خشکی و پوسته پوسته شدن پوست است. همچنین ایجاد چین و چروک و شُل شدگی پوست که در اثر بالا رفتن سن ایجاد میشود را به تاخیر میاندازد. روغن نارگیل همچنین به درمان بسیاری مشکلات پوستی ازجمله پسوریازیس، درماتیت (آماس پوست)، اگزما و عفونتهای پوستی کمک میکند. در نتیجه، روغن نارگیل ترکیب اصلی بسیاری از محصولاتی پوستی مثل صابون، لوسیونها، کرمها و از این قبیل را در خود دارد. روغن نارگیل بخاطر خواص آنتیاکسیدانه خود، به پیشگیری از پیری زودرس و بیماریهای مربوط به پیری کمک میکند.
روغن نارگیل و بیماریهای قلبی:
یک باور غلط در بین عموم مردم رواج دارد که روغن نارگیل، برای قلب خوب نیست. دلیل آن این است که حاوی مقدار زیادی چربی اشباع میباشد. اما، روغن نارگیل برای قلب مفید است. این روغن حاوی ۵۰% اسید لائوریک است که به پیشگیری از انواع و اقسام بیماریهای قلبی مثل بالا بودن کلسترول و فشارخون، کمک میکند. چربیهای اشباع موجود در این روغن مثل چربی اشباعی که در سایر روغن های گیاهی موجود است، مضر نیستند و به بالا بردن کلسترول بد کمک نمیکنند. همچنین ایجاد آسیب دیدگی در شریان ها را کاهش داده و درنتیجه به پیشگیری از تصلب شریان کمک میکند.
روغن نارگیل و کاهش وزن:
روغن نارگیل، برای کاهش وزن بسیار مفید است. این روغن حاوی اسیدهای چرب زنجیره کوتاه و متوسط است که به از بین بردن وزن اضافی کمک میکند. همچنین گوارش غذاها را تسهیل کرده و عملکرد غده تیروئید و سیستم آنزیمی بدن را تنظیم میکند. از این گذشته، متابولیسم و سوخت و ساز بدن را با کاهش فشار روی لوزالمعده افزایش میدهد و در نتیجه انرژی بیشتری سوزانده و به افراد چاق و آنها که اضافه وزن دارند برای کاهش وزن کمک میکند. به همین دلیل است که افرادی که در مناطق ساحتی و استوایی زندگی میکنند و روزانه از این روغن بعنوان روغن آشپزی استفاده میکنند، معمولاً چاق نیستند.
روغن نارگیل و گوارش:
مصرف غذایی روغن نارگیل، به صورت استفاده در آشپزی صورت میگیرد. روغن نارگیل به ارتقاء عملکرد دستگاه گوارش و در نتیجه پیشگیری از بسیاری مشکلات و ناراحتی های معده و روده ازجمله سندرم روده آسیب پذیر کمک میکند. چربیهای اشباع موجود در روغن نارگیل خواص ضد میکروبی دارند و به مقابله با باکتریهای مختلف، قارچها، انگلها و امثال آن که موجب بدگواری میشوند، کمک میکنند. روغن نارگیل همچنین به جذب سایر مواد مغذی مثل ویتامینها، مواد معدنی و آمینواسیدها کمک میکند.
روغن نارگیل و سیستم ایمنی:
روغن نارگیل، برای سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است. این روغن به دلیل داشتن لیپیدهای ضدمیکروبی، اسید لائوریک، اسید کاپریک و اسید کاپریلیک که خواص ضد قارچ، ضد باکتری و ضد ویروس دارد، سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. بدن انسان اسید لائوریک را به مونولائورین تبدیل میکند که گفته میشود به مقابله با ویروسها و باکتریهایی که موجب بیماریهایی مثل تبخال، آنفولانزا، سیتومگالوویروس و حتی HIV کمک میکند. به مقابله با باکتریهای مضر مثل مونوسیتوژنهای لیستریا و هلیکوباکتر و تکیاختههای مضر مثل ژیاردیا لامبلیا نیز کمک میکند.
روغن نارگیل و التیام یافتن زخمها:
روغن نارگیل وقتی روی زخم مالیده شود، لایه ای شیمیایی ایجاد میکند که از بخش عفونی بدن در مقابل گرد و خاک، هوا، قارچها، باکتریها و ویروسها محافظت میکند. روغن نارگیل برای کبودیها بسیار موثر است زیرا با ترمیم بافتهای آسیب دیده، روند بهبودی را تسریع میکند.
روغن نارگیل و عفونتها:
روغن نارگیل بخاطر خاصیت ضد قارچ، ضد ویروس و ضد باکتری که دارد، دربرابر بسیاری از عفونتها بسیار موثر است. براساس تحقیقات مرکز تحقیقات نارگیل، روغن نارگیل ویروسهایی که موجب آنفولانزا، سرخک، هپاتیت، تبخال، سارس و از این قبیل میشوند را میکشد. همچنین باکتریهایی که موجب زخم معده، عفونتهای گلو، عفونتهای مجرای ادرار، ذاتالریه، سوزاک و از این قبیل را نیز از بین میبرد. روغن نارگیل همچنین درمقابل قارچهایی که موجب کاندیدیازیس، کرم حلقهدار، پای ورزشکار، برفک، زخم کهنه بچه و از این قبیل نیز موثر است.
سایر مشکلات:
- روغن نارگیل و کبد: وجود تریگلیسیریدهای زنجیره متوسط و اسیدهای چرب به پیشگیری از بیماری کبدی کمک میکند زیرا مواد تشکیل دهنده آنها وقتی به کبد میرسند، به آسانی به انرژی تبدیل میشوند و در نتیجه حجم کار کبد را کاهش داده و از جمع شدن چربی جلوگیری میکند.
- روغن نارگیل و کلیهها: روغن نارگیل، به پیشگیری از مشکلات و بیماری های کلیه و مثانه کمک میکند. همچنین در حل شدن سنگ مثانه نیز موثر است.
- روغن نارگیل و لوزالمعده: روغن نارگیل، در درمان بیماریها و مشکلات لوزالمعده نیز موثر شناخته شده است.
- روغن نارگیل و تسکین استرس: این روغن بسیار آرامش بخش است و در نتیجه به از بین بردن استرس کمک میکند. مالیدن روغن نارگیل روی سر همراه با یک ماساژ آرام به از بین بردن خستگی فکری کمک میکند.
- روغن نارگیل و دیابت: این روغن همچنین به کنترل قند خون و تقویت ترشح انسولین نیز کمک میکند. همچنین در استفاده موثر از گلوکز خون نیز تاثیر داشته و در نتیجه از بروز دیابت پیشگیری کرده و به درمان آن کمک میکند.
- روغن نارگیل و استخوانها: همانطور که قبلاً ذکر شد، این ماده غذایی توانایی بدن برای جذب مواد معدنی مهم را افزایش میدهد. این مواد کلسیم و منیزیم هستند که در رشد استخوانها اهمیت زیادی دارند. از این رو، این روغن برای خانمهایی که بعد میانسالی در معرض پوکی استخوان قرار دارند بسیار مفید است.
- روغن نارگیل و مراقبت از دندانها: کلسیم یکی از مهمترین مواد تشکیل دهنده دندانهاست. ازآنجاکه روغن نارگیل جذب کلسیم را تسهیل میکند، به داشتن دندانهایی محکم نیز کمک میکند. روغن نارگیل، همچنین پوسیدگی دندان ها را نیز به تعویق میاندازد.
- روغن نارگیل و HIV و سرطان: گفته میشود که این روغن نقش مهمی در کاهش آسیب پذیری ویروسی در بیماران مبتلا به سرطان و HIV دارد. تاثیر روغن نارگیل را در کاهش حجم ویروسی بیماران مبتلا به HIV نشان داده است.
- روغن نارگیل و ورزشکاران: این روغن معمولاً روغن محبوب ورزشکاران و بدنسازان و افرادی که رژیم میگیرند به شمار میرود. دلیل آن این است که روغن نارگیل، کالری بسیار کمتری نسبت به سایر روغنها دارد و محتوی چربی آن به راحتی به انرژی تبدیل میشود و موجب انباشتگی چربی در قلب و رگها نمیشود. همچنین روغن نارگیل به بالا بردن سطح انرژی و استقامت بدن کمک کرده و عملکرد ورزشکاران را بهبود میبخشد.
- روغن نارگیل و بیماری آلزایمر: تحقیقاتی انجام گرفته است که نشان میدهد این روغن برای درمان بیماری آلزایمر نیز موثر است. جدای این، هیچ سند و مدرک علمی یا دانش سنتی استفاده از روغن نارگیل، برای درمان بیماری آلزایمر را نشان نمیدهد. همچنین ثابت نشده است که این روغن عملکرد مغز را تقویت میکند.
چرا روغن نارگیل، جامد است؟
بر خلاف سایر روغنها، این روغن نقطه جوش بالایی دارد – حدوداً ۲۴ تا ۲۵ درجه سلسیوس و ۷۶ تا ۷۸ درجه فارنهایت. در نتیجه در دمای اتاق به صورت جامد است و فقط زمانی آب میشود که دما بالا رود. از این رو، اگر یک بطری روغن نارگیل، خریدید و متوجه شدید جامد است نباید فکر کنید که مشکلی دارد. این روغن به همین شکل است. و دقت کنید که آن را نباید در یخچال نگهداری کنید.
چطور از روغن نارگیل، استفاده کنیم؟
اگر از روغن نارگیل، برای مصارف موضعی استفاده میکنید، مخصوصاً برای مراقبت از موها، فقط کافی است که روغن را با گذاشتن آن زیر نور خورشید یا آب گرم، ذوب کنید. همچنین میتوانید کمی روغن نارگیل را در ظرفی ریخته و حرارت دهید (از مایکروفر استفاده نکنید). بعد روغن را به کف دست ها مالیده و روی موهایتان بمالید. اگر میخواهید از آن برای مصارف خوراکی استفاده کنید، آن را جایگزین کره یا روغنهای گیاهی کنید. به خاطر داشته باشید که لازم نیست به طور کامل فقط از (روغن نارگیل) استفاده کنید زیرا با اینکار از فواید روغنها و محصولات لبنی دیگر محروم خواهید شد.
آیا میتوان از (روغن نارگیل) در آشپزی استفاده کرد؟
بله، در اکثر مناطق استوایی مردم از این روغن برای آشپزی استفاده میکنند.
من مزه این روغن را دوست ندارم. چه باید بکنم؟
سعی کنید از روغن نارگیل، در یک دستور غذای دیگر استفاده کنید. شاید کمک کند. اگر بعد از خوردن روغن نارگیل حالت تهوع پیدا میکنید، نباید خودتان را مجبور به خوردن آن کنید زیرا ممکن است بدنتان به این روغن هم مثل هر ماده غذایی دیگر حساسیت داشته باشد.