انسولین به افزایش حجم کمک میکند ولی عوارض متعددی نیز دارد.
این هورمون بسیار آنابولیکی است با توانایی افزایش چشمگیر تولید پروتئین عضله، و ارتقاء رشد عضله. انسولین، این اثر عضله سازی را از طریق اتصال با گیرنده های انسولین، و شکل دهی زنجیره ای از سیگنال ها در سطح سلولی محقق میکند که سر انجام باعث فعال سازی آنزیم m TOR میشود؛ که تولید پروتئین عضله را تحریک کرده و باعث هایپرتروفی عضله میشود.
به واسطه این قابلیت شگفت انگیز ساخت عضله، این هورمون به ابزار پر طرفداری بدل شده در میان بدنسازان رقابتی برای افزایش سایز عضله. این در حالیست که هر چند مصرف انسولین، میتواند به افزایش حجم فرد کمک کند، ولی عوارض سوء متعددی دارد.
از دست دادن قدرت و بافت عضله
هر چند شاید این هورمون بعنوان یک داروی عضله ساز ایده ال بنظر بیاید، کاری بیش از افزایش ساده تولید پروتئین در سلول عضله را باعث میشود. وقتی انسولین به گیرنده های این هورمون متصل میشود، در متابولیسم کربوهیدرات دخالت میکند با تأثیر بر سلول های کبد، عضله و بافت چربی، برای برداشت گلوکز از خون و ذخیره سازی به شکل گلیکوژن. در حالیکه برداشت گلوکز توسط بافت عضله میتواند تأمین کننده انرژی مورد نیاز برای انقباض عضلات بوده و برای رشد عضله مفید باشد، برداشت مقدار خیلی زیاد گلوکز بواسطه تحریک انسولین، میتواند بسیار خطرناک بوده و مشکلات جدی از بی حالی، آسیب سلول های مغز و حتی مرگ را بدنبال داشته باشد.
علاوه بر این، استفاده از این هورمون بدون مصرف مقدار کافی کربوهیدرات میتواند باعث تخریب بافت عضله شود، و به از دست رفتن توده عضله منجر شود. این از دست رفتن توده عضله عمدتاً به این دلیل رخ میدهد که انسولین مانع استفاده از ذخایر چربی بعنوان منبع انرژی میشود، و تمایل بدن به سمت گلوکز بعنوان منبع انرژی. اگر انسولین بدون مقدار کافی کربوهیدارت مصرف شود، سلول های عضله نمیتوانند از چربی یا گلوکز برای تأمین انرژی استفاده کنند و بدن را به سمت تأمین انرژی از منبع جایگزینی سوق میدهد. در حالی که بدن نمیتواند به چربی دسترسی داشته باشد و گلوکزی هم در دسترس نیست، شروع میکند به تجزیه بافت عضله به آمینواسیدها برای تأمین انرژی، و در نهایت از دست رفتن قدرت و بافت عضله.
افزایش چربی بدن، کاهش چربی سوزی
این هورمون بعنوان آنابولیک ترین هورمون شناخته می شود به این دلیل که پروسه های آنابولیک متعددی را تقویت می کند، از جمله تولید پروتئین عضله و تولید گلیکوژن از گلوکز که با هر دو فرایند برای بدنسازان اهمیت دارد به این دلیل که این دو پرسه سایز عضلانی بیشتر و ذخایر بیشتر و ذخایر انرژی بیشتر برای انقباض عضلانی طولانی تر را در پی دارد. اما، این هورمون همزمان تقویت کننده پروسه های آنابولیک مرتبط با اسیدهای چرب هم هستند و تبدیل این اسیدهای چربی به تری گلیسیرید. انسولین، از طریق افزایش رونویسی ژنتیک و فعالیت آنزیم هایی که کاتالیزور تولید تری گلیسیرید هستند انجام میدهد، و در عین حال ممانعت از فعالیت آنزیم هایی که محرک تخریب اسیدهای چرب و تری گلیسیرید چرب و تری گلیسیریدها هستند.
و متأسفانه، این مقدار بیشتر تری گیسیریدهای ذخیره شده در سلول های چربی باعث افزایش ذخایر چربی بدن شده، که یکی از عوارض منفی عملکرد انسولین، برای بدنسازان بشمار می آید.
افزایش ریسک احتمالی برخی انواع سرطان
علاوه بر تأثیر بر سوخت و ساز کربوهیدرات ها و تولید پروتئین، انسولین همچنین تقسیم سلولی را تحریک میکند از طریق فعال سازی مسیر سیگنال دهی دیگری که با عنوان اختصاری مسیر MAPK شهرت دارد. در نتیجه فعال سازی نادرست این مسیر، انسولین می تواند بطور زیان باری تقسیم بیش اندازه سلولی را تحریک کرده و باعث تقویت پیشرفت برخی انواع سرطان شود.
کاهش عضله سازی
به این دلیل که این هورمون سطوح انرژی سلولی را کنترل می کند، عملکرد آن شامل دخالت مداوم بر بسیاری از مکانیزم های باز خوردی متفاوت است. علاوه بر این، یک قدم ضروری در طول سیگنال دهی انسولین زمانی است که انسولین به گیرنده انسولین متصل میشود، که آغاز کننده تمام رویدادهای سیگنال دهی مرتبط با عملکرد انسولین است. وقتی بدنسازان مقدار زیادی از این هورمون مصرف می کنند، گیرنده های انسولین، واکنش منفی نشان می دهند که شامل کاهش سطوح گیرنده های انسولین، روی سطح سلول است، و کاهش کارایی گیرنده انسولین بعنوان واسطه ای برای عملکرد این هورمون است. هرچند کاهش سطوح گیرنده های انسولین ایجاد شده بواسطه مصرف انسولین خارجی، بسختی قابل جبران است، مکمل های متعددی هستند که شاید بتواند به بازتوانی عناصر سیگنال دهی خاصی در مسیر سیگنال دهی انسولین که در نتیجه مصرف مقدار خیلی زیادی انسولین خارجی غیرفعال شده اند، کمک کند.
باز فعالی خصوصیات آنابولیک
ترکیبات بیشماری بخاطر توانایی شان برای تقویت سیگنال دهی این هورمون مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته اند. این ترکیبات شاید فوایدی داشته باشند زمانی که سیگنال دهی انسولین دچار ضعف شده یا بخاطر مصرف مقدار خیلی زیادی انسولین دارویی، غیرفعال شده. برای مثال، وانادیل سولفات ترکیبی است که توسط ورزشکاران و بدنسازان مصرف می شود برای ارتقاء قدرت و توسعه عضلانی. عملکرد بیوشیمیایی وانادیل سولفات در بدن انسان بطور کامل شناخته شده نیست، با این حال توجه زیادی به سوی آن جلب شده به واسطه تواناییای که برای شبیه سازی کار انسولین دارد.
پس از مصرف وانادیل سولفات، وانادیل اکسید میشود به وانادیت (vanadate) – که بطور رقابتی آنزیمی که با عنوان پروتئین تیروزین فسفات از (IB PTPIB) شناخته میشود را سرکوب میکند. از آنجایی که PTPIB گیرنده انسولین را غیرفعال میکند، سرکوب PTPIB توسط وانادیل سولفات به فعال سازی گیرنده های انسولین و سیگنال دهی این هورمون منجر میشود. علاوه بر این، بر اساس مطالعه ژو و همکارانش، موش های دچار دیابت با نقص گیرنده های انسولین، مورد تحقیق قرار گرفتند و پروتئین PTPIB بطور ژنتیکی پاک شد. جهش ژنتیک حذف PTPIB، سیگنال دهی طبیعی انسولین را نشان داد، و ثابت کرد حذف فعالیت PTPIB عملکرد گیرنده انسولین را دوباره برقرار کرده و مقاومت به انسولین را کاهش می دهد. این یافته ها PTPIB را بعنوان هدف موجهی برای سرکوب توسط ترکیب وانادیوم مطرح کرده برای عملکرد بهتر انسولین.
بازیابی متابولیسم طبیعی کربوهیدرات
تزریق این هورمون معمولاً به اندازه کافی سطح انسولین در بدن را افزایش میدهد که بطور بالقوه بازخوردهای منفی مسیر سیگنال دهی انسولین را تحریک میکند. این ضعف سیگنال دهی انسولین، فقدان جریان کربوهیدارت به داخل سلول ها را باعث میشود که در آنجا باید به انرژی تبدیل شود. کمبود انرژی سلولی در مغز تقاضای مصرف غذای بیشتر را تحریک میکند، که به پرخوری و افت بیشتر سیگنال دهی انسولین، منجر میشود – چیزی که هیچ بدنساز یا ورزشکاری به دنبال آن نیست – و به تبع آن، توجه زیادی جلب شده به سمت ترکیباتی که عملکرد انسولین و همچنین متابولیسم طبیعی کربوهیدرات ها را بازیابی میکنند، که در نتیجه انرژی سلولی را تأمین کرده و احساس گرسنگی و تمایل کمتری به پرخوری حس خواهد شد.
برای روشن شدن پتانسیل ترکیباتی که بطور بالقوه تصور میشود باعث ارتقاء حساسیت به انسولین میشوند، کیم و همکارانش به بررسی اثر مکمل کرومیوم بر حساسیت این هورمون پرداختند.
هدف مطالعه این بود که آثار مفید مصرف مکمل کورومیوم بر حساسیت انسولین، و ترکیب بدنی بررسی شود. ۲۵ کودک دچار اضافه وزن بین سنین ۹ تا ۱۲ سالگی روزانه ۴۰۰ میکرو گرم کرومیوم یا ماده بی اثر برای شش هفته دریافت کردند. در افرادی که کرومیوم دریافت کرده بودند افزایش بیشتری در توده بدون چربی و کاهش درصد چربی پایین تنه گزارش شد، بعلاوه اثر مثبت بر حساسیت انسولین. این نتایج نشان داد مصرف کوتاه مدت مکمل کورومیوم میتواند حساسیت به انسولین را افزایش داده و باعث همگام سازی خوردن غذا با متابولیسم طبیعی و سالم کربوهیدرات ها شود، که باعث ایجاد بدن های عضلانی تر و کم چربی تر خواهید شد.
*