خواص انار
انار معجزه بسته بندی مواد غذایی در طبیعت است؛ یک بسته در بسته از دانه های رنگی، از قرمز یاقوتی تا سفید مرواریدی و پر آب که کنار هم با لایه محافظ سفیدی نشسته اند.
شاعر، همین قدر حوصله کرده که بگوید صد دانه یاقوت آنجاست اما یک انار خیلی بیشتر از این حرفها دانه دارد که با نظم و ترتیب یکجا نشسته اند.
میگویند قدمت این میوه، به ۴ هزار سال قبل برمیگردد؛ میوهای که سوغات ایرانیها بوده و از اینجا، به هند و سپس به آفریقای شمالی، چین، اروپا و آمریکا رفته؛ در سوره الرحمن قرآن کریم- آنجا که وصف بهشت و میوه های بهشتی آمده- از انار هم نام بردهاند؛ یک میوه خوشآب و رنگ شفابخش که انگار، هر دانه اش دوای دردی است.
شاید به همین خاطر بعضی ها اعتقاد داشتند که در میان دانه های انار، حتما یک دانه بهشتی است و اگر روز جمعه یک انار کامل را طوری بخورند که حتی یک دانه اش هم زمین نیفتد، آن دانه از بهشت آمده را خوردهاند. واژه های انار، هنار و نار، از القاب پارسی است.
نگلیسی زبانها اما انار را از روی معادل یونانی اش به معنی «سیب پر هسته» ترجمه کرده اند. ایران بیشترین تولید و صادرات انار را در دنیا دارد. دانستن راز و رمز انار و قلقهای خرید و مصرف آن برای هر ایرانی یک ضرورت استوقتی انار را نمیخورند / به رنگ انار
انار فقط یک میوه خوشمزه و خوش ترکیب نیست؛ قدیمیها از پوست انار و درخت آن و برگ و ریشه اش استفاده ها میکرده اند. الان هم عطاری ها کلی با آنها نسخه میپیچند.
* آب انار به عنوان یک رنگ طبیعی (که اتفاقا اسم رنگ اناری است) برای الیاف غیر سنتتیک (غیر گیاهی) به کار میآید.
* قدیمیها از پوست، شاخه، ریشه، گل و برگ درخت و پوست خود انار در صنایع دباغی، چرم سازی و رنگرزی نخ، پشم و پارچه استفاده میکرده اند.
* روایت است که قوم یهود از پوست انار، رنگ قهوه ای تیره یا سوخته میگرفته و از آن در رنگرزی و ساخت مرکب استفاده میکرده اند.
* پوست انار نرسیده هم از مواد اولیه دباغها بوده است.
وقتی انار را میخورند/به طعم و قوت انار
انار فقط یک میوه خوش آب و رنگ نیست. توی قوطی یک انار متوسط تا ۴۰ درصد نیاز روزانه بدن به ویتامین C وجود دارد.
* آب انار، خاصیت میکروب کشی و ضد عفونی کنندگی دارد.
* انار برای سلامت قلب و عروق، جلوگیری از تصلب شریانها و بروز سکته، پیری زودرس، آلزایمر و سرطان پروستات به کار میآید.
* انار خودش کلسترول که ندارد هیچ، کلسترول های بد را هم از خون میگیرد.
* مفیدترین ماده «چای سبز» یعنی «آنتی اکسیدان» در انار ۳ برابر بیشتر وجود دارد.
* اگر دائم عطش دارید و بدنتان گر میگیرد، مصرف انار به عنوان بر طرف کننده عطش و خنک کننده برای تان مفید است.
* انار به عنوان یک میوه اشتها آور، میتواند پیش غذای خوبی باشد.
* آنهایی که کمخونی دارند، کبد و کلیه هایشان ضعیف بوده و ترشح صفرایشان هم کم است، انار دوای دردشان است.
* آب انار شیرین برای بیماریهای مجاری ادرار مفید است؛ ضمن اینکه انار، در درمان اسهال، آرتریت، زردی و بواسیر هم به کار میرود.
* میگویند برای گلودرد و زخمگلو، جوشانده پوست انار معجزه میکند. خیلی ها هم اناری را که با حرارت کم زیر خاکستر یا در فر پخته شود، بهترین مرهم سینه های دردناک میدانند.
آب انار ترش و شیرین (ملس)، فشار خون را پایین میآورد.
* انار به دلایل زیادی از جمله داشتن آهن، خونساز به شمار میآید؛ به همین دلیل، بهترین زمان برای مصرف آن، صبح ها قبل از صبحانه است؛ البته به شرطی که بعد از آن صبحانه هم بخورید وگرنه اوضاع معده را به هم میریزد.
* با همه این مزایا، کسانی که با مشکل یبوست دست به گریبان هستند، نباید زیاد انار بخورند.
* انار میوه سردی است. اگر سرد مزاج هستید، بعد از خوردن انار، کمی آب جوش و نبات بخورید.
* کسانی هم که معمولا معده شان نفخ میکند، باید مصرف انار را محدود کنند؛ ضمن اینکه زیاده روی در مصرف انار ترش، زخم معده به دنبال دارد.
* یکی از سالمترین غذاهایی که میشود در پاییز و زمستان خورد، ترید آبانار است. چیزی شبیه آبدوغ خیار تابستان با خاصیت های بسیار. برای این غذا آب انار شیرین یا ملس بسیار مناسب است. خیار را در آب انار رنده کنید و به همراه نعنا خشک و نان خرد شده میل کنید. البته در صورت تمایل پیاز همراه خوبی برای این غذاست. جالب است بدانید این غذا یکی از خوراکهای مورد علاقه مردم استانهای جنوبی ایران است.
باز هم درباره انار
انار ۲ شباهت عمده به هندوانه دارد؛ داخل هر دو معمولا قرمز و گاهی سفید است، ضمن اینکه تا بازشان نکنی، رنگ و طعم داخلشان را نمیشود فهمید. معمولا انار، میوه ارزانی نیست؛ بهویژه که نوع مرغوب و درشتش برای مهمانی اصلا باصرفه نیست.
خرید انار خوب، نیاز به آگاهی از ویژگی انارهای معروف و نکتههای ویژهای دارد. میگویند در ایران بیش از ۷۴۰ نوع انار وجود دارد اما «شهسوار دانه قرمز، میخوش، شیرین ساوه، آلک ساوه، ملس اصفهانی دانه قرمز، شیشه کپ خراسان و قجاق قم» از انواع معروف انار ایرانیاند. هنگام خرید، به غیر از اسم و رسم انار باید ببینید آیا انار، نسبت به جثهاش سنگین است یا نه؛ این نکته به همراه پوست صاف و شفاف، نازک و بدون ترک، میتواند نشانه مرغوبیت انار باشد.
انار خفر شیراز
نماد انارهای سفید و شیرین است. کمی ارزانتر از بقیه است چون ظاهرا خون آن ها قرمزتر از این یکی است! اما خاصیت انار سفید بیشتر است؛ امگا ۳، امگا ۶ و مواد غذایی بیشتری دارد و اتفاقا در کشورهای اروپایی، گرانتر از نوع دانه قرمز آن است.
انار ساوه
انار ساوه معروف است. شاید به ۳ دلیل؛ شیرینی، پوست نازکی و ماندگاری طولانی.
انار فیروزکوه
این انار دانه درشت است و آبدار؛ پوست مقاومی در برابر ضربه داشته و ترکیدگی کمی هم دارد. مزهاش ملس (ترش و شیرین) است و قابلیت ماندگاری بالایی دارد و بهترین نوع انار برای کسانی است که مبتلا به فشار خون یا غلظت خون هستند.
انار نیزار قم
این انار دیررس و دانه درشت است با طعم ملس و پوستی نازک که کمتر میشود روی آن ترکیدگی دید.
اما ویژگی مهم آن این است که در برابر اغلب آفت ها مخصوصا کرم گلوگاه مقاوم است و همین باعث ماندگاری طولانی آن میشود. برای آنها که انار را مثل پیاز و سیب زمینی زیاد میخرند و یکجا – حتی تا بهار – نگه میدارند، این نوع بهترین انتخاب است.
انار فردوس خراسان
زیاد قیافه ندارد اما در عوض به جای ۶/۱۶ درصد قند، ۲ درصد بیشتر – یعنی ۶/۱۸ درصد– قند مفید دارد.
مواد «فنولیک» این انار هم آن قدر هست که بتواند مسمومیت کبد را درمان کند اما شاید مهمتر از همه اینها، قابلیت ماندگاری آن است؛ انار فردوس را تا ۳ ماه میشود سالم نگه داشت.
انار سیاه
انار سیاه را کمتر دیده اید. بیشتر از آنکه توی جعبه میوه فروشها باشد، توی قوطی عطاری ها پیدا میشود چون خاصیت درمانی زیادی دارد. «زردی، اسهال و سیاه سرفه» اصلیترین بیماریهایی است که دوایشان انار سیاه است.
این انار، دانه درشت و شیرین است، با پوستی متوسط که ترکیدگی زیادی دارد. زودرس است و البته در برابر کرم گلوگاه مقاوم. این انار معمولا به محض رسیدن، روی همان شاخه ترک میخورد و غیر از خاصیتهای درمانی، جان میدهد برای عکسگرفتن.
انار آقا محمد علی گلوبسته
این انار با اسم طولانی جالبش، دانه های درشت و شیرینی دارد که زیر یک پوست ضخیم دسته به دسته نشسته اند.
ترکیدگی پوست این انار کم است و مقاومت خوبی در برابر کرم گلوگاه دارد. معمولا هم آفتاب سوخته و زودرس است.
انار شیرین یزدی
این انار مثل لهجه خود یزدیها شیرین است. دانه درشت است و معمولا سفید تا صورتی کم رنگ و رو.
کرم گلوگاه برای نفوذ در این انار مشکل دارد. انار شیرین یزدی را با پوست نازکش کمتر همراه این کرم میبینیم. اما پوست این میوه یزدی حسابی ترک میخورد و ماندگاری بسیار کوتاهی دارد.
قجاق گلوبسته و گلوبلند
اینها آخر انارهای ترش و شیرین و به اصطلاح ملس دانه درشت اند؛ با پوستی نازک که معمولا ترک خوردگی ندارد. مهمتر اینکه نسبت به کرم گلوگاه مقاومند و پوستشان آفتاب سوخته نمیشود. انارهای قجاق را آخر پاییز میشمارند چون نسبت به بقیه دیررس به حساب میآیند.
آلبالو
آلبالو سرد و خشک است و برای کسانی که طبع گرم دارند مفید است. تشنگی را برطرف می سازد و غلظت خون را از بین می برد و دافع صفرا است. مقوی معده و از بین برنده التهاب است. اگر آب یا مربای آن را با یک دهم رازیانه مخلوط کنید برای دفع سنگ مثانه و سوزش مجاری ادراری بسیار سودمند است.
پرتقال
و به علت آنکه مانند دیگر مرکبات به لحاظ ویتامین C غنی است، همواره خوردن آن برای پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی توصیه میشود
خواص غذایی
پرتقال علاوه بر ویتامین C دارای انواع ویتامینهای B، E، A و همچنین سرشار از بتاکاروتن است؛ در ضمن در این میوه املاح معدنی بسیاری از جمله کلسیم، فسفر، آهن، منیزیم، پتاسیم و مقدار کمی مس، آهن، منگنز و روی نیز وجود دارد.
خواص درمانی
ـ پرتقال به جهت دارابودن انواع ویتامینها و املاح معدنی مختلف یک تقویتکننده عمومی بدن بوده و برای رشدونمو استخوانها، استحکام اندامها و همچنین رشد بچهها بسیار سودمند است؛ در ضمن مصرف آن به زنان حامله و شیرده نیز توصیه میشود.
ـ پتاسیم زیاد موجود در پرتقال، عامل افزایش ادرار است؛ در نتیجه سموم را به سرعت از بدن دفع میکند؛ در ضمن پزشکان معمولا به افرادی که دچار مشکل یبوست هستند، توصیه میکنند که مصرف پرتقال و آب آن را افزایش دهند.
ـ پرتقال باعث افزایش ترشحات معده و کیسه صفرا میشود؛ بنابراین افرادی که از مشکلات معده و صفرا در رنج هستند قبل از مصرف آن، با پزشک مشورت کنند.
ـ مصرف پرتقال برای درمان بیماریهایی همچون سرماخوردگی، زکام، برونشیت، اسکوربوت (کمبود ویتامین C) بری بری (کمبود ویتامین B1)، بیماری قند، عوارض آسمی، رماتیسم، درد مفاصل و بسیاری از بیماریهای دیگر مفید و مؤثر است
گیلاس
گیلاس طبیعتی سرد دارد و دارای ویتامین های A,B1,B2,C و مواردی چون کبالت منگنز، مس،قند، پروتئین،چربی،روی، ید،کلسیم،فسفر، پتاسیم، سدیم و اسید های آلی می باشد. دارای مقدار زیادی سلولز است که موجب زیاد شدن حجم مدفوع می گردد. سموم بدن را دفع می کند و خون را تصفیه می کند. املاح مورد نیاز بدن را تامین می نماید و دستگاه گوارش را منظم می سازد.
محرک قوه باء می باشد و زخم های داخلی را التیام می بخشد. مسکن اعصاب و ادرارآور است. برای مبتلایان به ورم مفاصل ،روماتیسم،نقرس،سنگ کلیه و صفرا وسنگ مثانه مفید است. اگر قصد لاغر شدن دارید بهتر است گیلاس را قبل از غذا میل نمایید، زیرا جلوی اشتها را می گیرد. گیلاس رنگ چهره را باز و شاداب می کند و به زیبایی شما می افزاید.
سرفه را از بین می برد. دم گیلاس در درمان بیماری های کلیوی و مثانه مفید است. برای این کار شما می توانید دم گیلاس را بخیسانید و بعد آن را بجوشانید که این جوشانده برای امراض بسیار مفید می باشد. خوردن گیلاس پس از غذا ایجاد کرم معده می کند.