عادات غذایی
گاهی یادمان میرود باقی مانده غذاها را داخل یخچال بگذاریم، ولی احتمال تکثیر میکروب ها در غذاهایی که حاوی مواد فاسد شدنی مانند گوشت و چربی هستند، زیاد است.
افراط در مصرف کربوهیدراتها، مصرف نکردن میوه و سبزی، مصرف فست فودها، مصرف گوشت خام و نخوردن صبحانه از عادات نامناسب غذایی است.
تغذیه در سالم زیستن انسان نقش مهمی دارد و عادت های بد غذایی، میتوانند بر سلامت تمام ارگان های بدن تأثیر منفی بگذارند؛ بنابراین تمام افراد باید برای حفظ سلامت خود، مجموعه ای از انواع گروه های غذایی را به تناسب در رژیم روزانه شان قرر دهند. در غیر این صورت و در اثر مصرف نامناسب این گروهها، بدن با آسیب هایی جدی مواجه خواهد شد. در ادامه به بررسی برخی از عادت های غذایی اشتباه و تأثیر منفی آنها بر دستگاه گوارش میپردازیم.
کربوهیدرات
عادت اول : افراط در مصرف کربوهیدرات و ابتلا به کبد چرب
متأسفانه برخی از افراد، تمایل زیادی به مصرف انواع کربوهیدرات ها مانند نان و برنج دارند و در طول روز هم به اندازه کافی میوه یا سبزی نمیخورند، در حالی که گنجاندن حجم بالایی از کربوهیدرات ها در رژیم غذایی روزانه، باعث بروز چاقی مفرط میشود.
از آنجا که افراد چاق و پرخور، در کنار کربوهیدراتها به مصرف غذاهای چرب هم علاقه دارند، ابتلا به بیماری کبد چرب و عوارض ناشی از آن برایشان دور از انتظار نخواهد بود.
پس بد نیست که با اندکی تغییر در سبک خورد و خوراک و کم کردن مصرف کربوهیدرات و چربی ها، احتمال ابتلا به کبد چرب را در خود کاهش دهید.
عادت دوم : مصرف نکردن میوه و سبزی و ابتلا به یبوست
در حالت عادی، خوردن ۳ وعده غذای اصلی همراه ۲ میانوعده، به تمام افراد سالم توصیه میشود. نتایج مطالعه های مختلف نشان میدهد که مصرف ۵ وعده میوه و سبزی در طول روز، خطر ابتلا به انواع سرطان ها از جمله سرطان های دستگاه گوارش را تا حد قابل قبولی کاهش میدهد. پس اگر تا امروز اهل خوردن میوهها و سبزیها نبوده اید، بهتر است سبزی ها را در کنار وعده های اصلی غذایی و میوه ها را هم در میان وعده های تان جای دهید.
نکته دیگر این است که شما میتوانید با مصرف به اندازه فیبر غذایی که به وفور در سبزی ها و میوهها وجود دارد، تحرک طبیعی دستگاه گوارش را حفظ کنید.
کسانی که علاقه چندانی به خوردن میوهها و سبزیها نشان نمیدهند، با کاهش دریافت فیبر غذایی، دچار کاهش تحرک طبیعی دستگاه گوارش و در نتیجه ابتلا به عوارض ناشی از آن مانند یبوست خواهند شد.
اعتیاد به فست فود
عادت سوم : مصرف فست فود و ابتلا به ریفلاکس
متأسفانه گرایش به مصرف فست فودها و غذاهای آماده، از بدترین ارمغان های زندگی ماشینی است. چربی بیش از اندازه و افزودنیهایی مانند انواع سس یا پنیرهای چربی که به فست فودها اضافه میشوند، از مهمترین دلایل چاق شدن نسل امروز نسبت به نسلهای گذشته است.
از طرف دیگر، افزودنیها، نگهدارنده ها و مواد تشکیل دهنده فست فودها با تأثیر منفی بر دستگاه گوارش، باعث بالا رفتن احتمال ریفلاکس معده به مری میشوند.
به عبارت ساده تر، کسانی که به اصطلاح دچار ترش کردن یا همان برگشت اسید از معده به مری میشوند، باید مصرف فست فودها و غذاهای حاضری را کنار بگذارند.
عادت چهارم : مصرف غذاهای سرخ کردنی و ابتلا به سرطان
برخی اوقات روغنی که قرار است غذا در آن سرخ شود، بیش از اندازه حرارت میبیند که باعث ایجاد تغییرات شیمیایی در ساختمان روغن خواهد شد.
از طرف دیگر، امکان سوختن بخشی از قسمتهای سطحی ماده خوراکی در طول فرآیند سرخ کردن وجود دارد. حرارت دیدن بیش از اندازه روغن و مصرف غذاهای سرخ کرده ای که کمی هم گوشه و کنار آن ها سوخته است، باعث آزاد شدن ترکیب های سرطان زا در بدن خواهد شد و دستگاه گوارش هم از زیان این ترکیب ها در امان نخواهد ماند. ضمن اینکه با سرخ کردن و حرارت دادن بیش از حد برخی خوراکی ها مانند سبزی ها، حجم قابل توجهی از ویتامین های آن ها هم از بین خواهند رفت و دیگر نباید از آنها انتظار عملکرد ضد سرطانی داشت.
عادت پنجم : مصرف گوشت خام و ابتلا به اسهال
حتماً شما هم تا به حال با افرادی که عادت به خوردن گوشت یا جگر نیمه پخته یا به تعبیر خودشان «آبدار» دارند، مواجه شدهاید. در حالی که اگر گوشت به طور کامل و صحیح پخته نشود، احتمال باقی ماندن و تکثیر برخی از میکروب ها و عوامل بیماری زا در آن بالا میرود، بنابراین کسانی که به خوردن گوشتهای آبدار علاقه دارند، باید در انتظار ابتلا به انواع بیماریهای گوارشی مانند مسمومیت، اسهال و استفراغ هم باشند.
عادت ششم : خوردن غذای مانده و ابتلا به مسمومیت
گاهی از روی تنبلی یا شاید سهل انگاری، یادمان میرود باقی مانده غذاها را داخل یخچال بگذاریم، ولی احتمال تکثیر میکروبها در غذاهایی که حاوی مواد فاسد شدنی مانند گوشت و چربی هستند، زیاد است.
اگر دوست ندارید به علت مسمومیت غذایی ناشی از مصرف غذاهایی که بیشتر از ۲-۱ ساعت خارج از یخچال ماندهاند، راهی بیمارستان شوید، بهتر است از خیر خوردن این غذاها بگذرید.
دستگاه گوارش بچه ها، سالمندان و کسانی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است، به میکروبها و سموم غذاهای مانده، واکنش شدیدتری نشان میدهد.
صبحانه
عادت هفتم : نخوردن صبحانه و ابتلا به چاقی
برخی از افراد عادت دارند بدون خوردن صبحانه، خانه را ترک کنند در حالی که صبحانه یکی از مهمترین وعده های غذایی است و مصرف آن نقش مهمی در حفظ سلامت بدن دارد. افرادی که صبح شان را با خوردن صبحانه آغاز میکنند، انرژی کافی برای انجام تمام فعالیت های فکری و جسمی شان در طول روز دارند.
کسانی که عادت به خوردن صبحانه ندارند، دچار اختلال در کارکرد طبیعی بدن میشوند و قدرت کافی برای انجام کارهای فکری و حتی جسمی به خصوص در ساعتهای اولیه صبح ندارند.
از طرف دیگر، این افراد به علت نرسیدن قند خون کافی به مغزشان در ساعت های اولیه روز دچار گرسنگی و اشتهای کاذب میشوند. این اشتهای کاذب میتواند آنها را به سمت مصرف خوراکی های چرب، شیرین و پرکالری بکشاند و همین مسئله باعث چاق شدن، ابتلا به کبد چرب و عوارض ناشی از این ناراحتیها خواهد شد.