برنامه بدنسازی

موزیک بدنسازی

کلیپ بدنسازی

معرفی کارخانه بدنسازی

آموزش مربیان

کاتالوگ

مقالات

مشاوره تجهیز باشگاه

اخبار بدنسازی

لیست مربیان بدنسازی

لیست باشگاه بدنسازی

تبلیغات

برنامه بدنسازی

موزیک بدنسازی

کلیپ بدنسازی

معرفی کارخانه بدنسازی

آموزش مربیان

مقالات

اخبار بدنسازی

کاتالوگ

مشاوره تجهیز باشگاه

تبلیغات

لیست باشگاه بدنسازی

لیست مربیان بدنسازی

logo
منو
برنامه بدنسازی

موزیک بدنسازی

کلیپ بدنسازی

معرفی کارخانه بدنسازی

آموزش مربیان

کاتالوگ

مقالات

مشاوره تجهیز باشگاه

اخبار بدنسازی

لیست مربیان بدنسازی

لیست باشگاه بدنسازی

تبلیغات

برنامه بدنسازی

موزیک بدنسازی

کلیپ بدنسازی

معرفی کارخانه بدنسازی

آموزش مربیان

مقالات

اخبار بدنسازی

کاتالوگ

مشاوره تجهیز باشگاه

تبلیغات

لیست باشگاه بدنسازی

لیست مربیان بدنسازی

تفاوت داروهای هورمونی و مکمل های غذایی

داروهای هورمونی و مکمل های غذایی

همگام با پیشرفت دانش پزشکی و داروسازی، متاسفانه عده ای با اهداف سودجویانه، استفاده نابجا از برخی داروها را در جامعه اشاعه می نمایند. یکی از عرصه های این سود جویی کاربرد غیر اصولی داروها در ورزش و ترویج آن بوده است که اهداف اقتصادی، اجتماعی و حتی سیاسی در ورای این موارد استفاده نابجا وجود دارد. موارد فراوان عوارض زیانبار و گسترده جسمی وروحی و موارد مرگ و میر ناشی از ارتکاب به دوپینگ، حاکی از گسترش تکان دهنده این ضد ارزش در صحنه ورزش می‌باشد.

با در نظر گرفتن ایجاد عوارض جبران ناپذیر که دوپینگ بر روح و جسم ورزشکاران دارد، باید در تمایز دادن مکمل های مناسب از داروهای غیر مجاز و دوپینگی دقت بیشتری به عمل آید و محصولاتی انتخاب شوند که در مورد ترکیبات و سالم بودن آن ها اطمینان داشته باشیم.
دوپینگ به دلایل زیر ممنوع شناخته شده است :

  1. دلایل فیزیکی: کاربرد برخی داروها مجموعه ای از اثرات جانبی ناخواسته و زیانبار را بر بدن فرد برجای می‌گذارند که می توانند در پاره ای از موارد برگشت ناپذیر باشند و صدمات جبران ناپذیری را بر سلامت ورزشکار وارد نمایند.
  2. دلایل اخلاقی: دوپینگ با اهداف انسانی ورزش که سالم سازی جسم و روان می باشد منافات دارد. از طرف دیگر این پدیده زمینه ای را برای کشانده شدن جوانان ورزشکار به سوی اعتیاد به این مواد فراهم می آورد.
  3. دلایل قانونی: دوپینگ به دلیل ایجاد برتری غیر منصفانه در صحنه ورزش، بر خلاف مقررات سازمان های اجرایی ورزش می باشد وارتکاب به آن، جرم شناخته می شود.

سه گروه از داروهایی که در ورزشکاران به عنوان دوپینگ استفاده می شوند شامل موارد زیر است:

  1. داروهای نیروزا: که توسط ورزشکار به طور آگاهانه برای افزایش کارآیی ورزشی مورد استفاده قرار می گیرد. مانند استروئیدهای آنابولیک که در شماره قبل توضیحاتی در مورد تاثیرات این مواد ذکر شد.
  2. داروهای درمانی: که توسط ورزشکار یا پزشک معالج وی بطور آگاهانه ویا ناآگاهانه در قالب نسخه های درمانی مورد استفاده واقع می شوند، طبق مقررات، برخی از این داروها نظیر داروهای ضد احتقان، مواد سمپاتیک، داروهای ضد اسهال و کورتیکو استروئیدهای موضعی، در صورتی که مصرف آن ها قبل از مسابقه توسط پزشک تیم به اطلاع کمیته برگزار کننده رسیده باشد، مجاز شمرده می شوند.
  3. داروهای نشئه آور: که برای ایجاد حالت خوشی کاذب و عدم احساس خستگی و تنش های روحی توسط ورزشکار مصرف می شوند.

مصرف پنج گروه از این داروها توسط ورزشکاران در مسابقات ورزشی ممنوع می باشد که عبارتند از:

  • داروهای محرک دستگاه عصبی مرکزی؛ مانند آمفتامین، کوکائین، افدرین، پسودو افدرین، فنیل پروپانول آمین.
  • داروهای مخدر؛ مانند هروئین، مورفین، متادون.
  • استروئیدهای آنابولیک؛ نظیر ناندرولون، تستوسترون، اکسی متولون، استانوزولول.
  • داروهای ادرار آور (مدر)؛ مانند فوروسماید، تیازید، اسپیرونالاکتون،
  • هورمون های پپتیدی و گلیکوپروتئینی و آنالوگ های آنها؛ مانند هورمون رشد، اریتروپویتین و …

داروهایی که در ورزش مورد استفاده نابجا قرار می گیرند اغلب شامل ترکیبات کوکائین، آمفتامین، کافئین و پروپانول آمین هستند. این محرکهای سیستم اعصاب مرکزی، توسط ورزشکاران برای افزایش میزان انرژی، دقت و تمرکز حواس، تحریک رفتاری و بالا بردن سطح هوشیاری استفاده می شوند. این داروها در حدود ۲۰ درصد از مجموع سوء‌ استفاده های دارویی را به خود اختصاص می دهند.

کوکائین از برگ های یک گیاه بومی به نام” اریتروکسیلون کوکا” در کشور پرو به دست می آید. کوکائین برای اولین بار توسط فروید جهت درمان دسته ای از اختلالات عصبی مانند افسردگی و وسیله ای برای افزایش قدرت، انرژی و شهامت به کار می رفت، اما بدلیل بروز عوارض جانبی خطرناک و کشف داروهای جدیدتر با خصوصیات برتر، بزودی کنار گذاشته شد. کوکائین، ابتدا ایجاد حالت سرخوشی و نشئه کرده و پس از آن حالت نا امیدی ایجاد می نماید. از عوارض جانبی کوکائین می توان به کاهش هماهنگی حرکات، هیجان، بی خوابی، بی قراری، اضطراب، جنون، سکته های قلبی و نا رسایی احتقانی قلب اشاره کرد.

کوکائین مستقیما روی منطقه ای از مغز به نام هیپوتالاموس جانبی که پشت گوش قراردارد تاثیر می کند. این بخش از مغز مسئول انتقال احساس لذت و آرامش است. زمانی که یکی از اعصاب این منطقه تحت تاثیر کوکائین قرار می گیرد، یک ناقل عصبی به نام دوپامین ترشح می شود که باعث ایجاد ارتباط بین اعصاب و بروز احساس لذت و سرخوشی می شود ولی این احساسات پس از جذب دوپامین از بین می روند.

برخی ورزشکاران معتقدند با مصرف کوکائین می توانند در اجرای حرکات ورزشی خود موفق تر عمل کنند یا حداقل این ماده می تواند در آن ها آرامش و اعتماد به نفس ایجاد کند. این افراد باید بدانندکه بدن انسان به سرعت به کوکائین عادت می کند و فرد باید هر روز مقدار مصرف خود را افزایش دهد و این امردر نهایت منجر به نابودی سریع تر افراد خواهد شد.

به عنوان نمونه مرگ «‌لین بیاس» ستاره بسکتبال دانشگاه مریلند آمریکا و «دان راجرز» فوتبالیست آمریکایی در سال ۱۹۸۶ بر اثر اسیدوز ناشی از مصرف کوکائین بوده است.

آمفتامین ها گروه دیگری از این دسته داروها هستند. سر آغاز دوپینگ در ورزش های نوین با این داروها بوده است. این داروها در ابتدا برای کاهش وزن استفاده می شدند ولی مصرف آن ها به علت عوارض جانبی زیادی که بر جا می گذاشتند قطع شد. این داروها توسط ورزشکاران جهت کاهش احساس خستگی، افزایش سرعت عکس العمل به عوامل محیطی، تمرکز حواس، حالت تهاجمی و بالاخره کاهش وزن استفاده می شوند.

 

بدلیل عدم احساس خستگی توسط ورزشکاران این خطر وجود دارد که این افراد ساعت های متمادی به فعالیت بدنی ادامه داده و عوارض جبران ناپذیری به بدن آنان وارد آید. افزایش سرعت ضربان قلب، افزایش فشار خون، تپش قلب، خشکی دهان، تاری دید، لرزش بدن، تشنج، توهم، خشونت و مرگ از اثرات ناخواسته این داروها هستند. مرگ «‌کورت انمارجانسون » دوچرخه سوار دانمارکی در المپیک ۱۹۶۰ رم در اثر مصرف آمفتامین بوده است.

فنیل پروپانول آمین، محرک دیگر سیستم اعصاب مرکزی است که درداروهای ضد سرما خوردگی جهت رفع احتقان و آبریزش دستگاه تنفسی فوقانی استفاده می شود. این دارو، به دلیل بروز اثرات سمی که مصرف مقادیر بالای آن دارد کمتر توسط ورزشکاران استفاده شده است. از عوارض جانبی این دارو می توان به افزایش فشار خون، حملات صرعی، آریتمی قلبی وحتی افزایش احتمال سکته قلبی اشاره نمود.

داروی دیگرمحرک سیستم اعصاب مرکزی، کافئین است. کافئین ماده ای از گروه «متیل گزانتین ها» می باشد که در چای و قهوه به فراوانی وجود دارد. این دارو، علاوه بر خصوصیات کلی تحریک سیستم اعصاب مرکزی به دلیل تاثیری که در افزایش مصرف اسیدهای چرب در چرخه های تولید انرژی در بدن دارد،می تواند انرژی زا هم باشد. کافئین در ترکیب برخی از داروهای مسکن و ضد سرماخوردگی نیز وجود دارد.

در ورزش های استقامتی، برخی از ورزشکاران از این دارو استفاده می کنند. از عوارض نا خواسته این دارو خاصیت مدری، آریتمی قلب و برهم زدن وضعیت خواب و بیداری را می توان نام برد. به دلیل وجود کافئین در ترکیب نوشیدنی های معمولی، وجود مقادیر بالاتر از ۱۲ میکروگرم بر میلی لیتر کافئین در ادرار میزانی است که به عنوان دوپینگ منظور می شود،

داروهای مدّر یا دیورتیک ها: این داروها شامل دسته گسترده ای از ترکیبات شیمیایی با اثر مشترک افزایش میزان دفع ادرار می باشند. داروهای مدر در مواردی نظیر گلوکوم، قلیایی کردن ادرار، آلکالوزمتابولیک، کوه گرفتگی حاد، ادم حاد ریوی، افزایش کلسیم خون مسمومیت با یون های مختلف، نارسایی حاد کلیوی، افزایش اسید اوریک خون، فشار خون بالا، نارسایی احتقانی قلبی و دیابت نوع دو کاربرد درمانی دارند.

ورزشکاران برای آنکه در حین مسابقات دچار تکرر ادرار نشوند از این مواد استفاده می‏کنند، همچنین افرادی که بدنسازی کار می‏کنند برای کم کردن وزن خود درست قبل از مسابقات این مواد را به کار می‏برند تا عضلات شان به صورت برجسته ظاهر ‏شود. موارد استفاده این داروها در ورزش‏ هایی مثل اسب ‏سواری و بوکس که وزن ورزشکار می‏بایست در حد مشخصی باشد نیز دیده می‏شود.

همچنین وقتی ورزشکاران می‏خواهند آثار مواد نیروزا را از بدن خود پاک کنند از مدرها استفاده می ‏کنند چرا که باقی مانده مواد نیروزا در ادرار قابل رؤیت می‏باشد. عوارض جانبی این داروها شامل به هم خوردن تعادل آب و الکترولیت های بدن، مشکلات قلبی، عروقی، عصبی و متابولیک می باشد.

آیا این مقاله مفید بود؟ امتیاز دهید

اولین امتیاز را بدهید
مقالات تصادفی

اگر سوال جدیدی دارید در زیر این مطلب مطرح کنید تا به سوال و جواب ها اضافه شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درج آگهی بدنسازی